Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A spirálkéses gyalutengely előnyei

Kétféle faiparos van, akinek már van spirálkéses gyalutengellyel felszerelt gyalugépe és azt nagyon szereti, a másik, akinek még nincs és szeretne. De milyen előnyökkel jár egy ilyen gyalugép a gyakorlatban? Mennyivel lesz jobb, finomabb a megmunkált felület? Mennyivel gazdaságosabb spirálkésés gyalugép a hagyományos egyenes késes gyalugépekhez képest?

Hagyományos gyalutengely kontra spirálkéses gyalutengely

Hagyományos gyalukések cseréje időigényes, tökéletes beállításuk nehézkes, szinte lehetetlen gyalukésbeállító segítsége nélkül. A spirálkéses gyalukéstengelyt könnyű felismerni, mert a lapkák (kések) egy fészekbe vannak elhelyezve, ami lehetővé teszi a tökéletes illeszkedést lapkacsere vagy a lapka élének az elfordítása után és így a lapkacsere gyors egyszerű és pontos befogást eredményez.

Kisebb az áramfelvétele a spirálkéses gyalugépnélMivel egy vonalban éri a hagyományos gyalukés a munkadarab felületét ezért nagyobb az ellenállás a forgácsolás során, így nő ez áramfelvétele a gyalugépnek, és ez egyenesen arányos a munkadarab szélességével. Viszont a spirálkéses gyalukéstengelyben a kések spirál alakban vannak elhelyezve, ezért nincs akkor ellenállása a forgácsoló éleknek, mintha egyvonalban helyezkednének el. Ez nyugodtabb, csendesebb, kisebb áramfelvétellel járó gyalulást eredményez. A kisebb áramfelvétel a spirálgyalukéses gyalugépeknél egy fontos szempont a gép kiválasztásánál a növekvő energiaárak miatt.

Milyen a felületi minősége a spirálkéses gyalutengellyel megmunkált faanyagnak?

A spirálkéses gyalutengelyben a kések (lapkák) élei rádiuszos kialakításúak, ez biztosítja a kések közti átkötést az egyenletes tükörsima felület érdekében.

Robland spiráltengelyes gyalugép lapkái

További nagy előnye a spirálkéses gyalutengellyel felszerelt gyalugépeknek, hogy bármilyen élsérülés esetén elegendő csak a sérült lapkát kicserélni, és már azonnal használható a gyalugép. Viszont az hagyományos egyenes gyalukések esetén ilyenkor az összes gyalukést ki kell szerelni, élezőhöz vinni, ami sok idő és jelentős költség.

Kisebb a forgács térfogata a spiráltengelyes gyalugépnél, ezért kevesebb helyet foglalMivel a spirálkéses gyalutengelynél a kialakításból adódóan kisebb a leválasztott forgács nagysága, így a forgácselszívó gyűjtőzsákjában is kevesebb helyet foglal. Ami azt eredményezi, hogy a hagyományos egyenes késtengellyel és a spirálkéses gyalukéstengellyel felszerelt gyalugépekkel ugyan annyit gyalulva a spirálkéses gyalukéstengellyel felszerelt gép esetében ritkábban kell cserélni a forgácselszívó gyűjtőzsákját, ami szintén idő és energia megtakarítás.

A hagyományos egyenes késes gyalukéstengelynél a gyalulás során a ciklois ívek az anyag teljes szélességében jelentkeznek. Csomóknál és az olyan részeknél ahol fordul az anyag száliránya a rostszálak kiszakadása figyelhető meg. Így minden esetben szükséges az anyag felületének a csiszolása is. A csomók által okozott „ütés” képes a gyalukések vágóélét kicsorbítani és azok utána csíkozni fogják az anyagot.

Ciklois ívek az élezhetőkéses gyalutengellyel gyalult felületenA spirál lapkás gyalukéstengelyeknél ez nem fordul elő, mert sok kis lapka fut át egy felületen, így nincs ciklois ív.  

A spirál késtengelynél a lapkák élei egymáshoz képest eltolva érintkeznek a munkadarab felületével.

A spirálkéses gyalukéstengellyel rendelkező gyalugép esetén a felület már első ránézésre is sokkal szebb, egyenletesebb nyoma sincs kiszakadásoknak, és ciklois ívnek. Mivel a kis felületű egymáshoz képest eltolt élek elnyírják a rostokat és nem kiszakítják, ez sokkal simább felületet eredményez. Ezért nem feltétlenül szükséges megcsiszolni a felületet. Vagy ha mégis megtesszük akkor kisebb (finomabb) szemcseméretű csiszolópapír is elegendő és a csiszolással eltöltött idő is kevesebb lesz.

Hagyományos gyalukéstengely és a spirálkéses gyalukéstengely fenntartási költségei

Gyakran felmerül a kérdés, hogy spirálgyalukésbe való lapka és a hagyományos gyalukés költségei között milyen különbség van. A hagyományos egyenes gyalukésből minimum 3 garnitúrát kell tartani (1 a gyalugépben, 1 élező, 1 tartalék), addig a spirálkéses gyalutengelybe való lapkákból nem kell a lapkák számával megegyező darabot tartalékban tartani, mert a lapkák él forgatható. A HSS gyalukésekhez képest a HW lapkák már eleve minimum 4 szeres élettartamúak és a 4 élnek köszönhetően 16x hosszabb ideig használhatók, mint az egyenes gyalukések. Általánosságban elmondható, hogy azonos mennyiségű faanyag gyalulására vetítve nagyságrendileg 40%-os költségmegtakarítás érhető el a spirálkésés gyalugépekkel a hagyományos egyenes késes gyalugépekhez képest.

Spirálkéses gyalutengelyek

A spirálkéses gyalugépeknél elérhető, akár 40%-os költség megtakarítás és a látványosan jobb és szebb felületi minőség eredményezi, hogy akinek már van spirálkéses gyalutengellyel szerelt gyalugépe az nagyon szeretni, akinek meg nincs, érdemes elgondolkoznia egy ilyen gyalugép mielőbbi beszerzésén.

Alábbi videónkban a spirálkéses gyalugép részletei tekinthetőek meg